Om oss
Poddius Castus är Sveriges enda historiepodd som är helt dedikerad till antiken. Vi rör oss främst i det antika Grekland, romarriket och forntidens Egypten, och våra avsnitt handlar om allt mellan Zeus och Hades. Fokus ligger ofta på det som saknas i historieskrivningen, främst berättelser om den vanliga människan och samhällsgrupper som annars är ganska osynliga, men även hur antiken påverkar oss idag och om hur forskningen format antiken till det den är idag.
Följ med oss på en poddresa som är full av kunskap, opretentiös och med en stor portion humor!
Storyn bakom Poddius Castus
Hej!
Det är vi som är Poddis Castus – En podd om antiken. Vi består av fyra vänner som alla har studerat Antikens Kultur och Samhällsliv vid Stockholms universitet.
När vi alla hade avslutat våra studier visste vi alla att vi ville hålla intresset vid liv på något sätt. Det som började som en chans att läsa och diskutera artiklar och böcker utvecklade sig med tiden till en idé om att också förmedla våra kunskaper. Och hur skulle vi göra det? Jo, vi skulle starta en podcast, så klart!
Men vägen är inte alltid rak, och för att ge sig in på ett nytt medium behöver man förskaffa sig nya kunskaper. Vilket var något vi successivt såg till att göra.
/Emelie, Adam, Hanna & Angelica
Möt Poddius Castus
Det började med dinosaurier och slutade med antiken, inte en självklar resa kanske, men ett alltid utvecklande historieintresse var det. Från att se dinosaurieskelett på museum och att sträckkolla dokumentärer om Egypten, till att läsa om antiken i skolan. En kurs i antikens kultur och samhällsliv på universitetet “för att prova på hur det var” slutade med en masterexamen i ämnet. Uppsatsen handlade om betydelsen av naturligt ljus i ett romerskt badhus. Allt med antiken är intressant men Emelie brinner lite extra för det romerska samhället under första och andra århundradet e.v.t.
Emelie
Adam har haft ett historieintresse så länge han kan minnas. Det började med dinosaurier (fastän inga skriftliga källor bevarats från Krita) och via mumier och riddare rörde det sig framåt på tidslinjen. Intresset för antiken specifikt går nog att spåra tillbaka till Asterix och Obelix och Gladiator. När det ett par år senare blev dags att söka in till universitetet hittade han antikens kultur och samhällsliv i kurskatalogen och på den vägen var det. Han skrev sin masteruppsats om Mithraskulten och har överlag romersk religion som sitt specialintresse.
Adam
När det var dags att fundera på vidare studier skulle Hanna bara gå en kurs för att testa på universitetslivet, och valde antik mytologi eftersom det lät kul. Sen var hon fast. Kanske inte så konstigt eftersom intresset för historia och antiken har funnits med sen de där första barnböckerna om mumier. Trots det blev det antikens kultur och samhällsliv och inte egyptologi på universitet. Det slutade med en examen med speciellt nördfokus på romerska skor, men intresset för det forna Egypten kryper ständigt fram.
Hanna
Angelicas intresse för antiken började med estetiken och konsten. Hon har alltid varit intresserad av konst och eftersom antiken har varit en stor inspirationskälla under konsthistorien har den alltid funnits där. Angelica började sina universitetsstudier med konstvetenskap, men blev rekommenderad antikens kultur och samhällsliv av en vän och på den vägen var det. Där öppnades hennes ögon för allt vad antiken innebär och det slutade med en masteruppsats med fokus på metalltillverkning.
Angelica
Till skillnad från sin namne har katten Nero ett hjärta av guld. Trots sin sphinxlikna hydda har han en mjuk röst som ofta hörs i bakgruden av många avsnitt. Nero har varit med sedan poddens början, och varje poddframgång är egentligen hans framgång.
Nero the Podcat
Vesta är det senaste tillskottet till podden. Liten på jorden men stor i orden hörs hon ofta i bakgrunden. Med snabba tassar är hon alltid redo att välta en eller två böcker, någon kruka eller annat lämpligt för att göra sin närvaro hörd.